TOP 5 Instagram-vaikuttajat

Monilla mittareilla maailman suosituin sosiaalisen median alusta, Instagram, on jo vähintään Twitterin kaltainen vaikutus- ja markkinointialusta. Suosituimmat IG:n käyttäjät ovat luoneet sosiaalisesta mediasta leipätyön ja keräävät miljoonia seuraajia tileilleen. Myös Suomi on pullollaan mielenkiintoisia some-persoonia, joista moni tunnistetaan kadulla jo ulkomaillakin. Reilun 5,5 miljoonan asukkaan valtiossa suosituimpien Instagram-tilien seuraajamäärät lasketaan miljoonien sijasta sadoissa tuhansissa. 

Tämä teksti ei kuitenkaan käsittele seuraajamääriltään suosituimpia suomalaisia IG-tilejä, sillä ”follaajat” ovat vain itsetuntoa buustaavia lukuja, ellei niiden potentiaalia valjasteta. Kun puhutaan Instagram-vaikuttajista, tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat omilla aloillaan, omalla persoonallaan ja/tai omalla ammattitaidollaan vaikuttaneet suurten ihmismassojen elämään ja arjen valintoihin. Eikä kyse ole vain sponsoroidusta sisällöstä ja IG-julkkisten markkina-arvosta, vaan myös pehmeistä arvoista, joita vaikuttajat promoavat: hyvinvoinnista, tasa-arvosta, luonnosta, valveutuneisuudesta. 

Sitä, kuinka kukakin Instagram-julkkis todellisuudessa vaikuttaa omalla tahollaan seuraajiensa valintoihin ja elämäntapoihin, on mahdotonta objektiivisesti määritellä. Voi ja saa olla eri mieltä, kuuluuko joku alla olevista henkilöistä tälle top 5 -listalle vaiko ei, mutta jokaisella heistä on täysi peruste esiintyä tässä artikkelissa.

Miisa Maaria Rotola-Pulkkila – mmiisas

Alun perin YouTubesta julkisuuteen noussut keuruulaisen Insta-feed vilisee ammattimaisia ruoka-, maisema- ja omakuvia. Mmiisas on luonutkin nimeä muoti- ja leipomisvloggaajana, ja Instagram-seuraajia tällä 24-vuotiaalla on jo yli 422 000 – miltei 40 000 enemmän kuin hänen YouTube-kanavallaan. Hän on trendsetter, joka tykkää taltioida omaa elämäänsä joka kantilta: vessaselfieiden ja ruokakuvien lisäksi mmiisaksen otoksissa esiintyvät muun muassa JVG ja Pyhimys.

Huomionarvoista on, että mmiisas ei tee näkyvää vaikutusyhteistyötä yritysten kanssa. Naisen kuvateksteissä brändit nostetaan esiin hyvin harvoin, mikä omalta osaltaan vankistaa hänen asemaansa luotettavana ja riippumattomana vaikuttajana. Yleinen medialukutaito Suomessa on jo niin korkealla tasolla, että maksettu sisältö tunnistetaan helposti ja se voi jopa aiheuttaa luotaantyöntävän reaktion seuraajien keskuudessa.

Isac Elliot – isacelliot 

Suomen suosituimpiin pop-tähtiin lukeutuva Isac Elliot on jo ammattinsa puolesta monelle nuorelle esikuva ja idoli, mutta hän on samalla klassinen esimerkki markkinavoimien ehdoilla toimivasta Instagram-vaikuttajasta: laulaja nostaa fiidissään esiin yhteistyökumppaneitaan sekä kuvien että kuvatekstien kautta, eikä taloudellinen yhteys popparin ja yritysten välillä jää epäselväksi.

Älkää ymmärtäkö väärin, sponsoroidussa sisällössä ei itsessään ole mitään periaatteellisesti väärää, mutta vaikutusyhteistyössä julkaisijan täytyy olla tarkkana. Isac Elliotin julkisuuskuva on puhtoinen, mikä yrityksiä toki houkutteleekin, joten yhteistyökumppaneiden valinnassa nuorisoidolin status pitää aina ottaa huomioon. Sen 460 000 IG-seuraajan Isac Elliot tekeekin mallikkaasti. 

Konsta Punkka – kpunkka

Konsta Punkka lienee tämän listauksen tuntemattomin nimi, mutta tämä nuori mies omistaa Suomen ylivoimaisesti seuratuimman Instagram-tilin: kpunkka-tiliä seuraa huimat 1,2 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti!

Kuka hän sitten on? Muusikko? Näyttelijä? Urheilija? ”Oravakuiskaajaksikin” kutsuttu Punkka on luontokuvaaja, joka on tunnettu lähikuvistaan eläimistä. Punkka tuo ällistyttävän hienoilla, ja joskus jopa lavastetuilta näyttävillä kuvillaan luontoa, eläimiä ja ympäristön monimuotoisuutta tutuksi, ja tekee siinä samalla taloudellista yhteistyötä eri kamera- ja älypuhelinjulkaisijoiden kanssa tägäten kuvauslaitteen mallin ja merkin useisiin kuviinsa.


Vilma Peltonen – nude_yogagirl

Vähemmän yllättäen, vähäpukeiset naiset saavat Instagramissa suuria seuraajamääriä. Suomalainen Vilma Peltonen, joka paremmin tunnetaan nimimerkillä nude_yogagirl, ei kuitenkaan esittele treenattuja bikinipakaroitaan tai alusasujaan pehmopornomaisesti – hän nimittäin poseeraa kuvissaan täysin alasti. Kasvojaan nainen ei silti kuvissaan näytä.

Peltosen kuvat ovat elegantteja, taiteellisia ja kaukana ”herutuskuvista”, joita eri nettijulkaisujen artikkeleissakin jaetaan otsikoilla ”huh, mitkä muodot!” Yli 857 000 seuraajaa keränneen nude_yogagirlin suosio perustuu ihmiskehon esittämiseen luonnollisen kauniissa muodossa, eri joogaposeerauksissa. Peltosen IG-tili on tyylikäs vastaveto räävittömille alastonkuville ja hyvä esimerkki siitä, kuinka voimaantuminen voidaan visualisoida.


Jaajo Linnonmaa – pelaaja2

Kun juonnat Suomen suosituinta radio-ohjelmaa, joka tavoittaa yli puoli miljoonaa kuulijaa joka arkipäivä, sinulla on vaikutusvaltaa. Suomipopin Aamulypsyn suosittu juontaja, yrittäjä ja TV-persoona Jaajo Linnonmaa on valloittanut suomalaisten sydämet suorasukaisella, rehellisellä ja vaatimattomalla tyylillään, ja se on tuonut miehelle Instagramiinkin 252 000 seuraajaa.

Linnonmaa (Instagramissa pelaaja2) mainostaa radiossa ja somessaan häikäilemättä omia yrityksiään, mutta syy, miksi hän on tällä listalla on tyyli, jolla hän tuo Instagramissa esiin pitämiään palveluita ja tuotteita, useimmiten täysin ilman omaa taloudellista hyötyä.

1 vastaus artikkeliin “TOP 5 Instagram-vaikuttajat

  1. Paluuviite: Kun kaikki muu epäonnistuu, paitsi digimarkkinointi – mitä opimme Fyre Festivalista? »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *